Resa mellan öarna

Vi reder ut hur du kan ta dig mellan Kap Verdes alla öar.

Flyg

Det lokala flygbolaget TACV har interna flygningar mellan sju av öarna. Beroende på vilken ö man åker ifrån eller vilken ö man ska till kan man få mellanlanda på någon annan ö innan man kan resa vidare. De rutter som går från ön Santiago går direkt till Fogo, Maio, Boavista, Sal och Sao Vicente och sedan även tillbaka. Från Ön Boavista går resorna direkt till öarna Sal och Santiago och tillbaka. Från ön Sal går resorna till öarna Santo Antoa, Sao Nicolau, Santiago och Boa Vista och tillbaka. Till öarna Santo Antao och Brava går inga flygningar. Vill man luffa runt bland öarna kan det vara bra att ha ett Air Pass med upp till 10 flygkuponger. Man kan exempelvis öluffa i 21 dagar med Cap Verde Airpass.

Flyget som man åker med mellan öarna tar mindre än en timme att åka med. Men man bör tänka på att inte boka sina flygturer för nära sin hemresa eftersom att förseningar är väldigt vanligt. Tiderna på biljetten överensstämmer inte alltid med verkligheten. Om man skulle råka fastna på en av öarna har man rätt till hotellersättning.

När man åker inrikes ska man ha med sig sin biljett, giltigt ID (identifikationshandling) och pass. Är man minderårig ska man ha med sig resetillstånd från sina föräldrar eller vårdnadshavare. Vid regionala och internationella flygningar krävs ett pass med ett giltigt visum för destinationslandet. Alla passagerare måste kunna visa upp ett pass som är giltigt i minst sex månader. Man bör även kolla upp med sin ambassad eller konsulat i sitt land för att informeras om alla behörigheter som gäller.

Man får ta med sig ett handbagage kostnadsfritt. Handbagagets maximala dimension är 115 cm (55 cm i höjd x 35 cm längd x 25 cm bred) och ha en maxvikt på 5 kg. Det bagage som överskrider detta kommer transporteras i flygplanets lastrum och det tillkommer en extra avgift om den totala bagagevikten överskrides. Passagerare som reser med barn får för varje barn eller spädbarn (0 -2 år)ta med sig en bärbar barnvagn, babykorg eller barnstol och nödvändig barnmat för flygningen. I tillägg till handbagaget kan även vissa objekt tas med kostnadsfritt.
Det är exempelvis:

  • Jacka, överrock eller en filt
  • Ett paraply eller käpp
  • En portfölj eller handväska
  • Böcker och tidskrifter för läsning i rimlig mängd
  • Kamera eller videokamera eller kikare
  • Bärbar rullstol, kryckor eller utrustning eller ortopediska proteser om passageraren är beroende av dem.

Det finns även vissa saker som är absolut förbjudet av säkerhetsskäl att ta med sig i handbagaget. Det är nagelklippare, filer, fickkniv, sax, knivar eller vassa föremål, repliker och eller leksaksvapen, sprayer, tändare, verktyg, vapen/ ammunition. Detta bör endast transporteras i incheckat bagage. Tacv tar inte ansvar för om någon artikel tas bort av säkerhetsskäl. Om handbagaget måste transporteras som incheckat bagage rekommenderas att alla värdesaker och mediciner tas bort.

Färjetrafik

Man kan även välja att åka färja mellan öarna och då är det några olika företag som ordnar färj- och katamarantjänster. Men man bör vara uppmärksam på att alla färjorna inte har några regelbundna tidtabeller utan går lite när de känner för. De färjor som inte har tidtabeller bör man be om information på plats. Oavsett om man sedan får en tidtabell måste man räkna med att det kan bli förseningar på flera timmar upp till dagar. Så har man tider att passa bör man inte ta dessa båtar.
Färjan Armas Mar d´Canal trafikeras mellan Sao Vicente och Santo Antao varje dag. Denna resa tar ungefär 60 minuter och brukar vara väldigt punktlig.
Man kan välja att åka med snabbfärjan ”Kriola” som trafikeras mellan Santiago, Fogo och Brava. De har också en tidtabell som man kan läsa på www.cvfastferry.com.

Lokala transporter

Det finns olika lokala transporter på Kap Verde som man kan använda sig av om man är ute och reser på öarna. Det finns en lokal buss service som man hittar på alla befolkade områden. Denna kan man åka med för att ta sig till olika platser. Alugueras som man också kan använda sig av är en lokal minibuss/lastbil eller pick up truck. Detta är ett utmärkt sätt att resa på, där man träffar lokalbefolkningen och får se landsbygdens landskap. Dessa bussar följer inga tidtabeller vilket gör att resan kan ta längre tid. Passagerare plockas upp lite här och var på vägen. Tar man en buss som redan är fylld med folk kommer man fram snabbare eftersom att bussarna inte kör förrän de är fyllda. Att hyra en egen bil går också att göra på de flesta öarna. Men man bör veta att det valda fordonet inte alltid är tillgängligt och priserna kan vara ganska höga. På vissa öar kan det även vara bättre att hyra en lokal förare som hjälper till att ta dig runt. Man kan även hyra en taxichaufför som tar dig runt på de små, krångliga och dåliga vägarna. Det kan även vara svårt att hitta i och med att det inte alltid finns kartor över öarna. Åker man med en resebyrå så brukar de anordna olika rundturer som man kan åka med på om man vill se lite mer av öarna. Även hotellen kan anordna detta.