Kap Verdes öar

Kap Verde är uppbyggd av 15 öar varav 9 av dessa är bebodda och det finns även 8 holmar. Den totala ytan på landet är 4033 km. Landet ligger ungefär 100 mil söder om Kanarieöarna och 445 km utanför Afrikas västkust. Det är en stor skillnad på de olika öarna. Öarna är indelade i två regioner, Barlavento (windwardöarna)i norr som är öar som ligger i vind och Sotavento i söder där öarna ligger i lä. Öarna som ligger i Barlavento heter Sal, Boavista, Santo Antao, Sao Nicolau, Sao Vicente och Santa Luzia (den obebodda ön). Öarna som ligger Sotavente (leewardöarna)heter Santiago, Fogo, Brava och Maio. Varje ö har sin egen speciella charm och är värda att upptäcka.Landet har ungefär 510 000 invånare och är kända för sin morabeza. Ordet morabeza betyder gästvänlighet på Creol och är något av det bästa som dessa paradisöar kan erbjuda. Man kan även dela in öarna i två typer av öar: de platta öarna som är omgivna av långa och breda stränder vilket är Sal, Boavista och Maio. Sedan finns de höga kontrast berg öarna där man kan se svarta sandstränder. Detta är Santo Antao, Santiago, Fogo, San Vicente, San Nicolau och Brava. Det officiella språket man talar på Kap Verde är portugisiska, men man talar vanligtvis Kap Verde Kreol. Varje ö har sedan sin egen kreolsort som talas.

Klicka på knapparna nedan för att läsa mer om varje ö!


 

Vila vid stranden
Vila vid stranden
Vacker natur på ön Santiago
Vacker natur på ön Santiago

Aktiviter på öarna

Trekking och vandring

Kap Verde öarna har många olika aktiviteter att erbjuda sina besökare. En av de mest populära aktiviteterna på Kap Verde är trekking och vandring vilket till stor del beror på alla stigar och vägar som befolkningen har skapat på ön för att kunna ta sig runt på öarna. Här tar man sig runt bland landskap med klippiga kuster, gröna dalar, terrasserade odlingar och vildmark med steniga vulkaniska toppar. Ön Santo Antao är den populäraste platsen att vandra i och med den underbara naturen med de klippiga bergen på över 1500 meter, de gröna dalarna, odlingarna, vildmarken och det vulkaniska landskapet. En av de brantaste vulkaniska koner i världen är Pico de Foga som man inte bör missa om man vill göra en vandring. Även små korta promenader runt öarna är underbar att göra när man är där. Man får njuta av det vackra landskapet, den härliga atmosfären och upptäcka hur lokalborna lever sina liv.

Dykning

En annan mycket populär aktivitet på Kap Verde är dykning. Vid denna utforskning av vattnet kan man se de massiva klippformationerna, grottor, raviner, skeppsvrak som även är hem för fiskar, fiskstim och hummer. Välkända dykskolor finns i Santa Maria, Sal: Vila do Tarrafel, Santiago: Sal, Rei, Boavista och Mindelo, Sao Vicente. Här kan även nybörjare boka in lektioner. I och med undervattenströmmarna i Atlanten kan ibland de bästa dykplatserna vara otillgängliga och man bör även vara medveten om att det inte finns någon tryckkammare på Kap Verdes öar.

Fiske

Vattnet runt Kap Verde har en rik och mycket stor variation av djurliv, vilket passar bra för den som är intresserad av fiske. Det går organiserade turer med första klass båtar och utrustning. Turerna organiseras från Sao Vicente, Fogo, Sal Och Sao Nicolau. Kanalen mellan Sao Vicente och Santa Antao är en bra plats, samt runt ön Sao Nicolau och i skäret av Branca och Rosso.

Fågelskådning

Varje ö har en unik variation av fågelliv vilket gör att fågelskådning passar bra för den fågelintresserade eller för den som bara vill fördriva tiden med någon aktivitet. Detta är verkligen värt att se. Det finns många sällsynta fåglar på Kap Verde som har satts upp på den röda listan över utrotningshotade arter.På ön Fogo finns exempelvis en fågel ”ngon- ngon” som är uppsatt på den listan. Den är så sällsynt att det endast finns några hundra kvar. Man kan se dessa fåglar vid kratern på Pico de Fogo.

Segling

På Kap Verde kan man även välja att segla föra att få en helt unik upplevelse av öarna. Det finns ett tysktägt seglingsföretag ”Luzmar” i Sao Vicente. Företaget har två Bravana yatcher, A Bravaria 49 med fem hytter och Bravaria 46 med fyra hytter. Dessa yatcher är rymliga, välmöblerade, fullt utrustade och har erfaren personal och skeppare allt för att din semester ska bli oförglömlig. Avståndet mellan öarna är lång så man behöver klara av att tillbringa lång tid på en båt. Man kan även välja att åka med ITOMA Kryssning. ITOMA är en 23 m lång katamaran på motor där det får plats upp till 16 personer. Kryssningen är perfekt för vindsurfning under vintermånaderna och snorkling under sommarmånaderna. Man får frukostbuffé, snacks, frukt, kaffe, te och middag med vin ombord. Man har även tillgång till sportutrustning så som kanot, snorklingsutrustning och fiskeutrustning.

Vindsurfning

Bland världens top fem vindsurfingplatser i världen kommer Santa Maria på ön Sal. Inte konstigt att Kap Verde lockar många vindsurfare att besöka öarna år efter år. I Santa Maria finns många vindsurfing centra. Det finns även lastbilar som plockar upp vindsurfare för att transportera dem till andra bra vindsurfingskuster, exempelvis till Ponta Preta som också har friska vindar. På ön Boa Vista har man också vindsurfingsutmaningar i varierande grad. Sao Pedro på Sao Vicente erbjuder hastighets vindsurfing. Man bör vara erfaren surfare på grund av att de flesta stränderna inte är lämpliga för nybörjare även om det finns instruktörer.