Boa Vista

Boa Vista är också ett av charterbolagens resmål och kommer bli en stor konkurrent till ön Sal. Boa Vista har ännu inte blivit lika turistig som ön Sal, utan visar fortfarande upp en lite mer genuin sida, även om det byggs hotell här också och planeras för turismen. Boa Vista är ett portugisiskt ord och betyder ”bra utsikt” vilket man verkligen har när man är här. Kritvita sandstränder sträcker sig så lång ögat kan nå och kantas av turkost ljummet vatten. Här hittar du en 55 km lång vit sandstrand och det är verkligen lugn och ro som gäller. Boa Vista är solbadares paradis. Här är det bara bad, strandliv och snorkling som är i fokus. Här blåser det mycket på stränderna och det passar vindsurfare bra.

Om ön

Detta är den tredje största ön och ungefär 4000 människor bor här. Boa Vista är den östligaste ön på Kap Verde och hör till ögruppen Barlavento. Ön har en yta på 620 km2. Boa Vista är grönare än ön Sal. Det finns lummiga gröna palmfyllda oaser, partier av öken och drivor av mjuk vit sand. Det finns även låga bergkedjor med karg vulkanisk sten.

Stränder

De mest storslagna och finaste stränderna ligger vid Santa Monica som ligger på Boa Vistas södra del. Här ligger flera av stränderna helt folktomma och orörda. Även längst ner i söder hittar man flera bra stränder som är värda ett besök. Exempelvis ligger Praia de Chave och Praia de Carlota här. Söder om staden Sal Rei ligger sandstranden Praia do Estoril som man kan besöka. Det finns även mysiga små vikar runt staden Sal rei där man kan simma utan att drabbas av de starka vindarna.

Vattenliv

Utanför ön gick många skepp till botten och du kan därmed hitta massor av gamla vrak här. Detta lockar många dykare att åka hit för att få upptäcka havets botten. Även olika vattensporter så som vindsurfning och snorkling är populärt att utöva här samt fiske i och med det rika vattenlivet som råder här.

Sköldpaddor

Är du intresserad av sköldpaddor ska du ta dig en resa till Boa Vista. Detta är världens tredje största häckningsplats för sköldpaddor. Havssköldpaddan kommer upp på stranden och lägger sina ägg här. Många arter har redan hotats av utrotning vilket har gjort att Turtle foundation försöker skydda djuren från slakt och från att äggen stjäls.

Småbyar

Det finns många småbyar utspridda över ön. Här sker en ständig utveckling med bygge av orter och hotell på Boa Vista. Den största staden på denna ö heter Sal Rei och är en liten fridfull fiskeby med 2122 invånare. Mer än hälften av öns invånare bor i staden Sal Rei. Sal Rei ligger på öns nordvästra hörn. Byn består av en handfull gator som är kantade av färgglada hus. Torget i Sal Rei heter Praca de Santa Isabel och här kan man se färgglada blommor och afrikanska handlare som säljer träsnidna figurer, frukt och grönsaker. På torget spelas även livemusik någon gång i veckan. Här finns även en resebyrå, bank, vårdcentral och postkontor. Kyrkan som står på torget är byggd i nyanser av sand och ljusblå. Längs havet kan man hitta den gamla hamnen och ett varv där det finns fiskebåtar. Det finns endast några barer och ett femtontal restauranger i byn.

Den lilla byn Rabil har en liten keramikverkstad och en kyrka. I närheten ligger Vianaöknen där man hittar en bit av Sahara som har blåst dit från Afrikas fastland. Här kan man åka fyrhjulig motorcykel på vägar mellan sanddynorna. I närheten kan man även se oaser av kokos och dadelpalmer som ligger i en dal. Povoacao Velha är den äldsta bosättningen i Boa Vista. Här finns bänkar som är omgärdade av blommor och en kyrka som byggdes 1828. Den östra delen av ön är övergiven och det finns inte så mycket att se där. Små hus i färgglada pasteller och en liten kyrka kan man hitta där. Stränderna är också ganska öde och det är inte lämpligt att bada här. Man bör inte heller gå själv på långa avskilda stränder utan hålla sig i lite större grupper i och med att rån har ökat på grund av turismens framväxt.