Brava

Kap Verdes minsta av de bebodda öarna är ön Brava. Detta är också den sydligaste punkten i landet. Brava hör till ögruppen Sotavento i Kap Verde. Öns area är 67 m2 och invånarantalet är 4296. Brava ligger ungefär 20 km bort från ön Fogo. Landskapet är bergigt och grönt med mycket växtlighet. I och med att det regnar mycket här ser landskapet ut som det gör och skapar denna grönskade miljö. Här finns branta lavaklippor och djupa raviner. På grund av den rika fauna på ön brukar man kalla Brava ” ön av blommor”. Här trivs ett hav av blommor, cocosnötspalmer, färgglada hibiskus, bouganville och mandelträd. På grund av att människorna som bor här, nästan har levt helt avskurna från resten av omvärlden väldigt länge kallas ön den hemliga ön. Ön lever fortfarande kvar som på 1900-talet. Sluttningarna odlas med hjälp av mulor och man kan bara se nån enstaka bil köra på de kullerstensbelagda gatorna. Det är få turister som kommer hit på grund av de oregelbundna reseförbindelserna och avståndet. Man kan se små herrgårdar runt ön som har byggts av amerikanska återvändare som vill tillbaka för att bygga sin dröm. Öns högsta punkt är Alto de Fontainhas som är 976 meter.

Ön upptäcktes

Ön upptäcktes 1462 och befolkades 1680. Ön befolkades på grund av att vulkanen Pico på ön Fogo fick ett utbrott och dess invånare då var tvungna att flytta till ön Brava istället.

Nova Sintra

Den största staden på denna ö heter Nova Sintra och den ligger på en liten platå högt upp på berget och blir ofta uppslukad av moln. Nova Sintra är en av de vackraste städerna på Kap Verdes skärgård. Namnet Nova Sintra kommer från staden Sintra i Portugal på grund av den häpnadsväckande likheten mellan dem. Här ligger tvåvåningshus med fina trädgårdar som visar att de ekonomiska förhållandena i staden inte är lika magra som på de andra öarna. Här finns också en kyrka (Nazarene kyrka) och en marknad. Denna lilla stad har mycket koloniala markerade egenskaper och mycket historia. Här skrev den begåvade poeten Eugenio Tavares vackra och harmonika mornas.

Små byar

Några kilometer från Nova Sintra kommer man till de små byarna Joao d´Nole och Mato Grande. Här kan du se små pittoreska hus med frukträdgårdar och underbar utsikt över kusten. Från byn Mato kan man se Bravas högsta berg Alto de Fontainhas. Ännu längre bort ligger byn Cachago och är det klart väder kan man se ända till ön Fogo härifrån. På södra delen ligger även Cova Joana och Nossa Senhora do Monte som ligger på ett berg och är en typisk bergsby. Här hittar man också ett mycket vackert landskap.

Västra kusten

På den nordvästra kusten åker man på vägar mellan åkrar och ängar. Här kantar hibiskushäckar vägen. Staden Rodela Baixo ligger på en klippa och härifrån kan man vandra till Faja de Agua som ligger på en av de vackraste vikarna på Kap Verde. Vägen dit har kraftigt stigande klippväggar, djupt sluttande dalar och terrassområden. Faja de Agua är en liten by som har en vik som är skyddad från nordöstra vindar vid foten av berget. Här finns även en mysig sandstrand. På vägen tillbaka bör man även passa på att besöka Sorno som är en skyddad och pittoresk bukt och också är en vacker plats.

Ekonomin

Öns ekonomi baseras mest på jordbruk och fiske. De viktigaste jordbruksprodukterna är kaffe, sockerrör, majs och potatis. Den lokala gastronomiska specialiteten är Capado Molho, vilket är en lammrätt med sötpotatis, brödfrukt och gröna bananer.

Tystnaden och utsikten

På ön kan man få njuta av tystnaden. Det är ett perfekt ställe för avkopplande stunder och för att kunna njuta av naturen. Här är det underbart att ta långa promenader i bergen och dalarna samtidigt som man njuter av det gröna landskapet som är omgärdad av det blåa havet. Det finns många vackra utkikspunkter där man kan få storslagen panorama utsikt. Detta är också ett paradis för fiskare.