Fogo

 • Vacker vy över vulkanen, Cha Das Caldeiro
 • Markskulptur i Cha das Caldeiras
 • Litet hus byggt ovanpå lavan i Cha das Caldeiras
 • Utsikt mot ön Brava
 • Vacker blomma
 • Fogo Island
 • Cha das Caldeiras
 • Panoramabild över vulkanen
 • Vacker himmel, Pedro Homem
 • Vacker solnedgång, Pedro Homem
 • Typisk frukt
 • Väg mot vulkanen, Cha das Caldeiro
 • Pensionat vid vulkanen

Fogo hör till ögruppen Sotavento i Kap Verde och är en vulkanisk ö med en area på 476 km2. På 1480-talet bosatte sig de första invånarna på ön Fogo. På ön Fogo ligger en 2829 meter hög vulkan, Pico de Fogo. Ordet Fogo betyder eld. Den 22-23 november 2014 fick vulkanen på fogo ett utbrott. Polisen och räddningspersonal fick evakuera tusen invånare i orten Cha das Caldeiras. Den hade tidigare även haft ett utbrott år 1995. Få scener är lika häftiga som synen av Pico som är belägen i den gigantiska Caldeira som kallas slätten av kratern i och med golvet som kantas Calideira med kratrar från tidigare utbrott. Om man vill kan man klättra hela vägen upp till toppen och där uppe ska det sedan finnas en restaurang med en underbar utsikt. Då kan man börja sin klättring från staden ”Cha das Caldeiras” och det tar ungefär sex timmar att klättra därifrån. Annars anses kratern vara en höjdpunkt att besöka och här har du en fin utsikt över Pico. Kratrarna ligger som i en halvcirkel och bildar ”Caldeira” (gigantiska krater)med en diameter på 9 km. På grund av att vulkanen har haft ett antal små utbrott har jorden blivit bördig. Här finns branta gröna sluttningar med träd, buskar och odlingar samt svarta berg som färgats av den heta lavan. Man odlar äpplen, majs, banan, papaya, mango, druvor, kaffe och cashewnötter. Kap Verdes enda vin, Fogovinet, odlas inne i kratern och man har även lokal produktion av ost och papayamarmelad.

Vulkanen i Cha das Caldeiras
Vulkanen i Cha das Caldeiras
Vulkanen
Vulkanen
Vägen till Cha das Caldeiras
Vägen till Cha das Caldeiras
Panoramabild vulkanen
Panoramabild över vulkanen

Sao Filipe

Den största staden på denna ö heter Sao Filipe. Här bor ca 20000 invånare och det är den fjärde största staden i Kap Verde. Här finns också öns flygplats och man kan resa inrikes till de andra öarna. En lång platå, Alto San Pedro, delar upp den nedre delen av staden med den övre delen av staden. I den nedre delen hittar man stadshuset och många fina radhus. Här finns ett vackert torg, breda avenyer och boulevarder av klassiska koloniala hem. Husen är byggda av rika jordbrukare som använt sig av material som importerats från Portugal och Västafrika. Tar man trapporna ner från staden kommer man till stranden. Tar man trappan till vänster kommer man till den södra delen av stranden och här har man en renare strand. På Fogo är stranden svart och stenarna mörka. Starka vindar kan göra att det är svårt att bada här. Andra Stränder så som ”Ponta de Salina” eller ”Porto de Vale de Cavaleiros” är bättre om man vill bada.

Städer

Kör man i nordlig riktning från Sao Filipe kommer man till Sao Jorge och Las Salinas. Sao Jorge har turkosfärgade hus men ger ändå ett ganska ödsligt första intryck. Kör man till Ponta de Salina har man en vacker utsikt över havet och där finns det fina badmöjligheter. På den södra och östra delen av ön ligger staden Cova Figueira. Här är husen färgglatt målade och man upplever en jordbruksidyll och oförstörd natur. Här finns även stadeb Mosteiros som har blivit en slumrande by vid havet och staden Tinteira med mörka hus byggda av lavastenar. I mitten av ön ungefär 37 km från staden San Filipe finns Gogo Natural Park. Här finns Vulcno, Bordeira och Monte Velha som är väl värda ett besök.

Lomba
Lomba
Salina Beach
Salina Beach

Aktiviteter

Ön Fogo är perfekt för den som tycker om att vandra och det finns även guider att få med sig på sin vandring om man skulle vilja detta. Vill man ta lite längre turer på några dagar finns det även trevliga ställen för övernattning. Det är bra att ha bekväma skor vid vandringen i och med det kuperade landskapet.

Pensionat vid vulkanen i Cha das Caldeiras
Pensionat vid vulkanen i Cha das Caldeiras
Pensionat
Insidan av ett populärt pensionat