Maio

Maio är en ö i ögruppen Sotavento och den östligaste ön på Kap Verde. Ön har en area på 269 km2. Maio är en väldigt lugn ö med helt otroligt långa vita sandstränder, med turkost vatten och små sömniga byar. Här finns färgglada hus dekorerade med blommor. Människorna sitter framför sina hus medan getterna promenerar runt och tiden verkar bara stå helt stilla. Här lever det bara 4000 invånare och de finns nästan ingen turism alls. Här kan man ta en lång lugn promenad på stranden utan att träffa nån människa. Inga strandparasoller eller solstolar hittar man här bara långa vackra stränder med gyllene sand. Simning passar väldigt bra söder om huvudstaden vid Praia da Ponta Preta. På stranden kan man se sköldpaddor som tar sig upp i sanden och lägger sina ägg. Det finns väldigt lite växtlighet på ön, landskapet är kuperat med kalkstensdalar, akacia skogar och kokospalmer. Maio är känt för sina träd i och med att det är ovanligt med träd i Kap Verde. De har även satsat på att åtgärda skogsområden och detta har lett till att Maio har den största sammanhängande skogsområdet i Kap Verde. Ön är ganska platt och den högsta punkten på ön är Monte Penoso på 436 möh. Om man tycker om att titta på fåglar kan man komma hit och se sandökenlärka, ökenlöpare, fiskgjuse och svalor. Namnet Maio kommer från att ön upptäcktes av Européer den 1 Maj 1460. I början var det endast uppfödning av getter som var den ekonomiska näringen. Men sedan blev utvinning av salt en stor näring i Maio och detta bidrog till att fler människor flyttade hit. Det finns endast lite jordbruk och boskapsskötsel men det är inte lönsamt idag.

Städer

Den största staden på denna ö heter Vila do Maio (även kallad Porto Ingles). Här blandas en stil av portugisiska och brittisk kolonial stil. Husen är pastellfärgade och man ser kokosnötspalmer. Praca Fina heter det centrala torget i staden och här samlas befolkningen på kvällen. Här finns en kyrka som är byggd i Portugisisk kolonialstil. Den näst största flygplatsen på Kap Verde ligger på Maio ungefär 2 km från staden Maio. Det finns endast flygförbindelse till ön Praia härifrån.

Västra delen

Städerna Calheta och Morrinho ligger i skogsmark västerut. Calheta är en fiskeby med färgglada hus med ett litet torg och kyrka. Morrinho verkar lite övergivet med många obebodda hus. Staden Morro ligger också på den västra delen. Här finns kokospalmer och en vacker badstrand. Här kan man också se sköldpaddor, men man bör hålla avstånd så att man inte stör dem.