Sal

Till ön Sal är där de flesta charterresenärer hamnar och är därmed den största turistön. Det var surfarna som hittade hit först och sedan turisterna. Idag flyttar invånare från andra öar hit för att kunna försörja sig på turismen. Att denna ön har blivit mest exploaterad beror antagligen på att den internationella flygplatsen ligger här. Sal har en av de fyra stora portarna till Kap Verde öarna i och med flygplatsen. Man har även satsat mycket på turismen och det har skapats många arbetstillfällen. Sal är en av de viktigaste utvecklingsön. Befolkningen har nåt 20000 personer och endast 10 % är äldre än 40 år.

Santa Maria

Den mest kända turiststaden här är Santa Maria och det är även den mest besökta destinationen på denna ö. Du finner flera restauranger och hotell och det byggs fler med rasande fart. Santa Maria är belägen vid stranden och har enkla enplanshus i rosa, ljusblå, gul och bleka terracotta färger. I dessa byggnader hittar man även små barer, presentbutiker eller butiker. Denna ö har ett platt och torrt ökenlandskap där det inte förekommer någon växtlighet eller djur. Detta är den äldsta av alla öarna och den uppstod av ett vulkanutbrott. Ön är 32 km lång och 18 km bred och har en 8 km lång gyllene sandstrand, Santa Maria Beach. Andra stränder som också är värda ett besök är Buracona, Ponta Preta, Murdeira, Rabo de Junco, Parda och Curral. Gör även ett besök på Odjo Azul nära Burracona. Odjo Azul har fått sitt namn för sin skönhet och för att den blåa färgen är så intensiv när ljuset reflekteras på vattnet så att det påminner om ett mänskligt öga.

pool ön sal

Gott om pooler på ön Sal

Espargos

Den största staden heter Espargos och här bor den största delen av öns invånare. Här hittar du banker, vårdcentral, postkontor, barer, restauranger och olika sorters butiker. Till ön sal åker du mest för att sola, ta det lugnt och surfa. I och med det blåsiga vädret är ön ett eldorado för vindsurfare. Här finns det bästa stället för vindsurfing, kite- surfing, dykning och fiske. Olika sorters utrustning för vattensportsaktiviteter finns att hyra. Även dykare har hittat sitt paradis här bland vrak och undervattens vulkans grottor samtidigt som man finner ett rikt undervattensliv. Fiskare älskar alla olika sorters fiskar man kan fånga här. Det finns inte mycket till shopping här. Men det finns alltid färsk fisk på menyn så som exempelvis tonfisk, hummer eller svärdfisk som tillagas av lokala recept. I och med att alla varor måste exporteras är det ganska dyrt att handla här. Sal betyder salt på portugisiska. På ön Sal kan du flyta omkring i saltdammar med 26 procent salthalt. Under många år var ön ett centrum för saltgruvdrift och i och med det fick ön sitt namn Sal. Numer är saltet endast för lokalbefolkningen och turister. Man bör besöka Pedra de Lume som är en saltsjö i kratern av en slocknad vulkan. Detta är den främsta turistattraktionen. Vattnets färg varierar från ljusblått till vitt och rosa. Man kan även bada i detta vatten som är 25 gånger saltare än vanligt havsvatten och man får en viktlös känsla när man går i. Monte grande med en höjd på 403 meter är den högsta höjden här på ön. I och med att resten av ön är ganska platt kommer det nästan aldrig några moln över ön och då regnar det nästan aldrig. Solen bara skiner och skiner.