Santiago

Titta på bildspelet från ön Santiago:

 • Utsikt över bergen
 • Vandringsled i bergen
 • Naturen
 • Otrolig bergsutsikt från vandringsled
 • Väg mellan träden
 • Byggnad mitt i skoggen
 • Vacker bild över berget

Santiago är den största av Kap Verdes öar. Det var denna ö som hittades först av européerna och är den mest afrikanska av öarna. På denna ö ligger huvudstaden Praia med presidentpalatset och det är på denna ön som hälften av Kap Verdes befolkning bor. I och med sin yta på 990 km2 är landskapet den mest mångsidiga av öarna. Här finns både långa vackra stränder längs kusten, berg, torra stäpper och bördiga landskap i mitten av ön. I och med den bördiga jorden som råder i centrum av ön trivs bananer, papaya och majs här. Det finns även några fina botaniska trädgårdar här på ön. Santiagos kultur är mycket påverkad av Afrika och de klassiska musikstilarna funana och Batuco finner man överallt på ön.

Kristallklart vatten
Kristallklart vatten
Högsta berget i Santiago
Högsta berget i Santiago

Praia

I huvudstaden Praia bor det ca 100000 invånare. Praia är en ganska hektisk typisk storstad med många pendlare som arbetar inne i staden. Här finns flera våningar betonghus samtidigt som man kan se magnifika hus från kolonialtiden. Här finner man presidentpalatset och justitiepalatset. Tar man sig till västra Praia, Achada de Santo Antonio kvarteret, finner du många barer, restauranger och nattklubbar. Tar man sig till Mercado de Sucupira kan man handla allt från kläder och afrikanska tyger till hushållsapparater och traditionellt hantverk och maträtter. De bästa stränderna i staden är Praia Prainha och Quebra Canela. Många av stränderna på ön är av svart vulkanisk lava medan några är gula sandstränder.

Tarrafal

Ett populärt turistställe på ön Santiago är hamnstaden Tarrafal. Tarrafal är en vacker fiskeby där byborna brukar samlas vid hamnen runt fiskebåtarna för att få en del av den nyfångade fångsten. Det finns gott om fisk runt ön och det serveras färsk fisk på restaurangerna. Här finns även en marknad och en gammal barockkyrka. Tarrafal Bay är en vit sandstrand som är omgärdad av palmträd. Detta är den finaste stranden på ön. I Tarrafal finns Tarrafal Concentration Camp som var ett fängelse som skapades 1936 av den portugisiska regeringen i syfte att låsa in fångar för att hålla borta dem från storstaden. Politiska fångar deporterades från tidigare portugisiska kolonier till Tarrafals koncentrationsläger.

Liten vacker strand
Liten vacker strand
Berg vid Tarrafal
Vilket djur föreställer denna bergstopp?
Härlig strand i Santiago
Härlig strand i Santiago
Fiskebåtar
Fiskebåtar vid stranden.

Cidade Velha

En liten bit från Praia ligger staden ”Cidade da Ribeira Grande de Santiago” som är känd som Cidade Velha var den fösta huvudstaden och capverdianernas födelseplats. Cidade Velha ansågs vara ett världsarv av UNESCO den 26 juni 2009 på grund av sin historia. I staden kan man hitta en mäktig fästning som kommer från när portugiserna härskade. Här kan man även finna ett litet hus ”Rua Banana” som är byggd i typisk Portugisisk stil. Under slavhandeln på 1600- och 1700 talet användes denna ö för att lasta om slavarna inför sin resa över Atlanten. Staden var centrum för den internationella slavhandeln och förmögenheterna byggdes på slavhandeln mellan afroamerikaner och européer. I över 400 år besökte handelsfartyg Santiago för byteshandel och för att köpa arbetskraft som importerades från Västafrika. Staden besöktes även av upptäcktsresande Capten Cook, Sir Francis Drake, Varso de Gama och Charles Darwin på deras upptäcktsfärder. Staden har en rik historia och historisk betydelse. Nossa Senhora do Rosario kyrka byggdes 1495 och har ett dop i alabaster. Detta är den äldsta koloniala kyrkan i världen. Här finns även flera bevis på moriska influenser.

Assomada

Assomada är en stad som ligger i mitten av ön och 50 km från huvudstaden Praia. Här finns the Mark och the Tabanca Museum. Här finner man även en livlig afrikansk marknad som är trevligt att besöka. I närheten av Assomada i norra delen av Santiago ligger The Natural Park Serra Malagueta som är en ecoturism park. Detta är en spännande och priviligerad plats där det finns många endemiska växter. I närheten av Assomada kan man också hitta det äldsta och största trädet på Kap Verde. Trädet , en Kapok, är 500 år gammal och 40 meter hög.

Se ett bildspel på växter och blommor på ön Santiago:

 • Nyckelpiga
 • Vackra solrosor
 • Endemiskt träd
 • Endemisk blomma
 • Endemiskt träd
 • Vacker blomma
 • Endemisk planta
 • Vacker blomma

 

Aktiviteter

Vandring är en populär aktivitet på ön i och med det bördiga landskapet som råder i mitten av ön. Det är även trevligt att ta sig en rundtur på ön och besöka olika platser, men man bör då ta en tvådagarstur eller fler dagar eftersom att det är mycket att upptäcka. Man bör inte missa att ta ett historiskt besök på Cidade Velha, the Maritime museum Cabo Verde i Praia, monument som the Royal San Filipe Fortress, vilket byggdes på 1700 talet för att skydda staden från fiender och pirat attacker, the Pillory Whipping Post, the Cathedral, San Francisco Monastery med flera. Det är även populärt att dyka runt ön på grund av alla vrak som ligger på botten. I Santiago finns även den internationella flygplatsen vilket gör att man lätt kan ta sig hit.

Nautical sport
Nautical sport
Djur
Djur
Vandringsled för att upptäcka naturen
Vandringsled för att upptäcka naturen
Stig in i skogen för att börja vandra
Stig in i skogen för att börja vandra