Santo Antao

Santo Antao kallas också den bergiga ön. Denna ö har inga sandstränder utan här finns vulkanberg, vattenfall och tropiska dalar. Hit åker man om man vill klättra och vandra i bergen. Med dessa raviner och dalar erbjuder ön några av de mest fantastiska vandringarna i Västafrika. Här kan man vandra på egen hand eller via guidade turer. När man kommer med färja från den södra sidan ser ön karg och hård ut men man överraskas sedan av hur mycket växtlighet och grönt det är. Man ser pinjeträd och tropiska växter blomstra i den ångande dalen. Man odlar majs, ananas och kaffe i bergen på terrasserade fält bestående av svart lavajord och vit ”puzzolan”. Det doftar av eukalyptus, lavendel och lotusblommor. Den nordöstra delen är populärast att vandra i och är den mest befolkade delen av ön. Berget består av basalt och ön består helt av vulkaniskt material. Många av vulkanerna på ön är unga. Det lättaste sättet att ta sig till ön är genom att ta färjan från Mandelo i Sao Vicente.

Om ön

Denna ö är den näst största ön på Kap Verde och består av 42 000 invånare. Ön är 779 kvadratkilometer och tillhör Barlavento. Det högsta berget på ön är Topo de Coroa med en höjd på 1979 meter. Det näst högsta berget är Pico da Cruz som är 1585 meter. En bergskedja delar upp ön i norr och söder och denna bergskedja har tidigare varit ogenomtränglig, men idag har man en väg över där. Alla vägar i Santo Antao är belagda med kullerstenar utom en ny väg som har byggts i asfalt.

Städer

Största staden på denna ö heter Ponta do Sol. Under högsäsong kan det vara klokt att boka boenda i förväg. De flesta invånarna på ön bor i Porto Nova, Ponta do Sol, Paul och Riberia Grande. I Ribeira Grande hittar du en kyrka, matmarknad och klädmarknad. Här har få hotell hunnit etablera sig men det råder ändå en livlig stämning bland de slingriga gränderna kantade av små affärer och restauranger. Ponta do Sol är den nordligaste staden på ön och är en väldigt vacker stad med färgglada små fiskebåtar vid vattnet och restauranger och barer som kantar gatorna. Här finns även stadshuset och en fin vit kyrka. Här kan man bo på hotell eller små pensionat. Här bor 4064 invånare och här finns en hamn med båtar. Porto Novo ligger på den södra kusten av ön och är den näst största staden på Santo Antao. Här bor 9310 invånare och här finns den viktigaste hamnen för handelsbyte. Här finns herrgårdar, kyrka, marknad med försäljning av fisk, grogue och getost, affärer och hamnen. Här är den torrare delen av ön. Vid Tarrafel de Monte Trigo finns en grön oas på en skyddande vik och man hittar en svart lava strand som sträcker många kilometer bort. Här hittar man de badstränder och fiskeområden som finns på ön. Det är väl värt att ta sig en tur runt på ön och upptäcka alla de mysiga städerna som finns på Santo Antao. Man kan åka med aluguer eller en terränggående fordon eller taxi. Passagem heter en liten stad som ligger 250 meter över havet i mitten av dalen. Här har de byggt en pool uppe på terrasser på de branta sluttningarna. Härifrån går en liten väg till en landsbygd med bungalows av halmtäckt lerjord och stort stenhus. Härifrån kan man börja och avsluta sina vandringar. Några km härifrån finns det även en restaurang som serverar hemgjorda produkter. Vila das Pompas är en liten oas med litet pastellfärgat hus och kyrka med sockerrörfält och kokospalmer bakom.

Ekonomin

1462 upptäcktes denna ö av Diogo Alfonso och ön fick inte sitt namn förrän på 1600- talet. Under 1548 talet började ön bebos och husen började byggas upp. Den viktigaste exporten på ön blev kaffe och vin. Den viktigaste industrin på ön är fiske och jordbruk. Det är sockerrör, jams, kassava, bananer, mango och spannmål som odlas. Ön har en huvudprodukt på ön som heter grogue och är en typ av rom. Alla plantagen måste vara i terrasser i och med den bergiga naturen och detta gör att det är svårt att använda maskiner. Man får istället använda kroppsarbete.
I och med den bergiga naturen så har turism blivit en av de mest dominerande industrierna på ön. Det är väldigt populärt att åka hit för vandring, trekking och kulturturism. Detta är det största utbudet av turism på ön. Man kan få guidade turer uppe i berget eller turer runt på ön till de olika städerna.