Sao Nicolau

Sao Nicolau är en lugn ö som fortfarande är relativt orörd. Här finner du en ö med branta bergssluttningar, klippformationer och små övergivna byar. Bergen är inte så höga så det passar bra att vandra eller cykla runt här. Det högsta berget är 1312 meter höga Monte Gordo. Detta är ett perfekt ställe för alla som älskar natur. Det är svårt att ta sig till kustområdena och därför är denna ö inte så lämplig om man endast vill kunna semestra på stränderna. Här är stränderna mörka och det sägs att det finns medicinska hemligheter i sanden och att den ska vara bra för reumatism. På denna ön kan du även finna trädet Dragoeiro som du endast finner här och på Kanarieöarna.

Om ön

Sao Nicolau är en av Barlavento öarna och har en yta på 388 km2 med 12 864 invånare. Ön upptäcktes på Santa Claus Dag den 6 december som i Portugal kallas Sao Nicolau eller på engelska saint Nicholas, vilket ledde till namnet på ön. Ön var fortfarande obebodd en lång tid efter sin upptäckt. När nybyggarna kom till ön och bosatte sig där valde de den södra delen av ön på Porto da Lapa. Efter attacker av pirater var de tvungna att förflytta sig inåt landet till Ribeira Brava som idag är huvudstaden. Då blev Preguica på Sao Jorge Bay den viktigaste hamnen och här byggde befolkningen en fästning 1818. Ruinerna av fästningen kan man fortfarande se idag. 1866 grundades Afrikas första universitet Seminario de Sao Jose här. På 1940- talet till 1950- talet rådde en period av svält vilket gjorde att många av öborna lämnade ön och sökte arbete på andra ställen. Idag gör Kap Verdes regering stora insatser för ön och olika utvecklingsprogram har tagits fram.

Städer

Största staden på denna ö heter Ribeira Brava och är inbäddad av bördiga sluttningar på bergssidan. Husen är målade i ljusa färger med vackra trädgårdar och smala gator. På morgonen är de smala stenbelagda gatorna fyllda av livlig handel. I stadens centrum finner man kyrktorget och i närheten ligger även en saluhall där man kan köpa mat och kläder. Man påminns om den orörda naturen I Sao Joaokvarteren där man kan se byggnader i natursten med halmtak. På väg till staden Tarrafel ska man passa på att besöka ”The Blue Hole” som är en öppning i klipporna med havet böljande under. Detta ställe ligger vid kusten i dalen Queimadas. I staden Tarrafel ligger den största hamnen på ön och är ankomsthamnen för besökare. Här finns många butiker och restauranger. Denna staden är också en av de få platser på ön där du kan ta dig till stranden för att bada. Stranden Praia da Luz är en stor svart sandstrand som ligger i den norra delen av staden. Denna staden är känd för sin strand som sägs bota reumatism. I närheten hittar man Rocha Escribida som är en bergvägg med oklara inskriptioner som man tror är väldigt gamla och kinesiska.

Preguica

Preguica är en liten fiskehamn och känd som St George Bay. Härifrån har man utsikt över Caldeira som är en slocknad vulkan som kallas kittel. Här har tidigare varit en handels hamn och haft en valfångststation. Här bor några tusen invånare men många flyttar vidare för att få arbete.

Cachaco

Cachaco är en liten by vid foten av Monte Gordo. Här hittar man bördig jord med banan och papayaträd. Jorden på denna ön är bördigare än de andra öarna i och med att det regnar mer här. På en kulle med utsikt över bergen hittar man Nossa Senhora do Monte Sentinha kapell. En av de vackraste vandringslederna på ön är vägen mellan Praia Branca till Faja. Vägen går i slingriga serpentiner på bergen och genom dalar och bördiga slätter.

Ekonomin

Ekonomin på ön består mestadels av jordbruk och fiske. Det finns en flygplats på ön, Preguica Airport, denna ligger mellan Vilada Ribeira Brava och Campo. Här sker flygningar mellan de andra öarna Sal och Sao Nicolau. Man kan även ta sig till ön via färja.

Aktiviteter

Sao Nicolau passar de som älskar naturen, raviner med tropiska planteringar och vackra vyer. Här finns mycket vacker natur att promenera och vandra runt i. Det finns flera arrangörer som anordnar vandringar runtomkring på ön. The National Park Monte Gordo är väl värd ett besök för den som tycker om att vandra. Även fågelskådare lockas till ön. Här finns hem till sällsynta fåglar. Även fiske är populärt vid vattnet utanför ön. Här finns ett överflöd av Blue Marlin, samt tonfisk, wahoo och svärdfisk. Man kan få åka med på olika fisketurer som arrangeras på ön och då kan man även få se delfiner och flygfisk. I Tarrafal finns en bra utgångspunkt för fisketurer. Även segling till bebodda öar arrangeras från Tarrafal. Även äventyrs cykling på ön är populärt. Det finns en årlig cykeltävling som startades 2009 som kallas Race de independencia. Det är en sträcka på 26 km som går mellan Tarrafal och Ribeira Brava.