Sao Vicente

Sao Vicente är en torr ö med fina stränder och hör till ögruppen Barlavento på Kap Verde. Ön har en area på 227 km2 och det bor ungefär 80000 invånare. Ön har fått sitt namn från Vincent av Zaragoza. Sao Vicente är den andra populäraste ön på kap Verde och är även lite mindre i storlek men har fler invånare än de andra öarna. Denna ö är känd för sin stora karneval som varje år genomförs i februari. Musikstaden Mindelo är landets kulturella centrum och härifrån kommer landets kända musiker, författare, tänkare och kompositörer. Här bjuds på mycket kultur, dans och musik. Här finns ett arkeologiskt kulturellt center, rikt nattliv och kulturella aktiviteter. På kvällarna spelas musik på barerna, restaurangerna och diskoteken. Mötesplatsen för befolkningen på ön är Praca Nova där man samlas för att gå till de olika barerna och lyssna på Kapeverdeansk musik. Många artister och musikanter har gjort Mindelo till sitt hem, även den världsberömda Cesaria Evora. Här föddes, levde och dog den berömda Cesaria Evora.

Städer

Den största staden på denna ö heter Mindelo och här bor ungefär 80% av öborna. Mindelo är även den andra största staden på Kap Verde. Ön domineras av Monte Verde som är den högsta punkten på ön med en topp på 774 meter högt och de två bergskedjorna Madeiral och Fateixa. Härifrån har man en fin utsikt över det omgivande landskapet. Under en lång tid var hamnen Porto Grande den största hamnen i Atlanten och en stor inkomstkälla för landet. På grund av sitt enorma vattendjup är den än idag viktig även om den idag inte besöks lika ofta av internationella fartyg i och med de hamnar som har byggts i Dakar och Las Palmas. På grund av nedgången av hamnens ekonomi lever det många tiggare och gatubarn i Mindelo. Men staden har ändå bevarat sin status som kulturella centrum. Det var många seglare från hela världen som sökte nöjen när de kom till staden och det bidrog till att staden blev födelseort till många internationellt kända musikstilar så som morna och coladeira. Numer ser man inte spontanmusiker utmed gatorna eller på pubarna. Popmusiken har hittats på grund av globaliseringen. Man kan även ta sig en tur till fiskmarknaden, stadsparken, Torre de Belem eller strandlinjen med vackra herrgårdar. Kommer du till kvarteret Praca Nova är du i ett exklusivt bostadsområde med pastellfärgade hus, där det finns ett torg. Här känns det ganska europeiskt med butiker och restauranger som öppnar sina dörrar. Här finns också många kaféer. Man bör även besöka den gamla staden som är belägen alldeles vid havet. Området har afrikansk karaktär och man ser Nossa Senhora da Luz kyrka och Casa Benefica varuhus. Längre bort finns även paviljonger, barer och afrikanska handlare som säljer sina varor.

Fiskebyar

Det finns små fiskebyar runt om på ön som man kan besöka. I Calhau kan man stanna och äta färsk fisk som har fångats av fiskare eller besöka nån av grottorna i Topim. Här kan man också höra levande musik från restaurangerna som finns här. Det finns även en lokal fisksoppa, caldo de peixe, som består av färsk fisk, sötpotatis och tomatsås som är väl värd att smaka på när man besöker ön.

Golfbana

Ön har även en golfbana som är gjord av lera och är brun istället för grön. Detta är den enda golfbanan som finns på Kap Verde, men det är inget för de seriösa golfarna i och med den torra marken som den är uppbyggd på och att kvalitén på banorna inte är så hög.

Stränder

Några stränder som finns är Laginha, Sao Pedro, Baia Das Gatas, Praia Grande och Calhau. På den sydvästra delen av ön, Sao Pedro, kan vindsurfare komma för att hitta den perfekta vinden. Sao Pedro Beach är den bästa Kap Verde stranden för vindsurfare på grund av den starka vinden som råder här. Man kan även hitta en vindskyddad strand på ön ( detta är den enda stranden på ön som är säker för barn att bada på), men den ligger i den nordöstra delen av ön i närheten av staden Baia das Gatas.

Aktiviteter

Det är även populärt med dykning, segling och djuphavsfiske på ön. Det hålls hög standard på detta och det finns tillgängligt från hamnen. Här kan man få olika anordnade turer inom detta.

Flygplats

Sao Vicente har en egen internationell flygplats och den är belägen i området Sao Pedro ungefär 5 km från staden Mindelo. 2011 nyinvigdes flygplatsen efter en ombyggnation och blev en av Kap Verdes internationella flygplatser och döptes då till Sao Pedro International Airport. I december 2011 döpte man om flygplatsen till Aeroporto Internacional Cesaria Evora som en hyllning till Sao Vicentes största artist genom tiderna. Flygplatsen stör inte omgivningen i och med de begränsade flygningarna som råder. Man tar sig enklast till ön via flygplatsen.