Praktisk information

Tidsskillnad

När det gäller tiden i Kap Verde får du tänka svensk tid minus två timmar under vintermånaderna. Under sommarmånaderna tar du bort tre timmar. I och med att det råder lugn och ro på Kap Verde får man räkna med att allting tar lite längre tid. Har man bokat in ett möte kan det hända att det blir någon timme försenat. Tidsfördröjningar är väldigt vanliga på ön och öborna planerar för detta, det handlar inte om oartighet.

Valuta

På Kap Verde heter valutan kapverdisk escudo (CVE). 1 krona är ungefär 11 CVE. Denna valuta går inte att använda utanför Kap Verde, så tänk på att inte växla till dig för mycket av denna valuta. Men det går även att använda euro i landet men man kommer då få tillbaka i escudo till en dålig växlingskurs. På de flesta restauranger och butiker går det inte att använda sitt kreditkort och det är väldigt svårt att hitta bankomater på öarna. Därför är det bäst att man tar med sig euro hemifrån. På hotellet Riu Funana och Marias centrum på ön Sal finns det bankomater som fungerar för Visa kort. Om man ska ta ut pengar med kreditkort är det ganska dyrt. Om man betalar med kreditkort eller växlar pengar måste man visa upp sitt pass.

Turistskatt

I Kap Verde har man en hotell-/ turistskatt på 2 Euro per dag/ person (från 16 år). Maxbeloppet som man betalar är 20 Euro per hotellvistelse/ person. Denna skatt ska betalas direkt till hotellet vid ankomsten dit.

Visum

När man åker till Kap Verde behöver man visum. Man kan kontakta Kap Verdes konsulat i Sverige för att få hjälp med detta. Om du väljer att åka med ett charterbolag eller förbokat ett hotell ordnar de ofta visum åt dig. Det tar ca 14 – 21 dagar att få visumet godkänd. Ansökningsavgiften för visumet är ungefär 300 kronor. Med visumet kan du stanna i 90 dagar och man måste åka till landet inom 190 dagar från det visumet har utfärdats. Du måste även ha ett giltigt pass. Passet bör vara giltigt sex månader efter hemresan.

Vaccination

Åker man från vissa länder i Afrika eller Sydamerika måste man vara vaccinerad mot gula febern men inte om man reser direkt från Sverige. Rådgör med din läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa. Man bör se över sina polo- stelkramps- och difteri- vaccinationer som en rutin innan man ska resa. Skydd mot hepatit A och Hepatit B vid långvarig vistelse i utlandet i och med att hepatit A kan man få genom förorenat mat eller vatten. Vissa riskgrupper bör även ta Dukoral (koleravaccin). Även om risken är låg för Malaria på Kap Verde bör man försöka undvika myggbett. Profylax med malariatabletter behövs inte. Är det mygg i området kan man använda myggstift/spray på fria hudytor. Även långärmade tröjor och långbyxor hjälper till. Ska man övernatta på landsbygden eller i djungeln bör man använda impregnerat myggnät som skydd. Om barn inte blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller röda hund bör de göra det. Rabies kan förekomma i fladdermöss på Kap Verde men de flesta resenärer kommer aldrig i närheten av dessa. Vissa grupper behöver ta rabiesvaccin, exempelvis de som ska ut på äventyrsresor och grottforskning. Man bör undvika att äta frukt som inte har skalats och att dricka kranvatten för att inte drabbas av turistdiarré. Man bör också kolla de vattenflaskor man köper så att de inte har öppnats innan och bara fyllts på. Det har visat sig att tomma flaskor har blivit påfyllda.
Vårdcentral och läkare finns på alla öarna. I Praia, Sao Vicente och Santo Antao hittar man sjukhusen. Apotek finns också på alla öarna. Om man måste uppsöka sjukvården måste man betala kontant på plats. Se till så att du har en reseförsäkring som ersätter kostnaden.

Språk

Det officiella språket på Kap Verde är portugisiska, men de som bor på öarna talar kreol. Det är en blandning av portugisiska och västafrikanska. Det går även bra att prata engelska och franska.

Vatten

Det finns väldigt dåligt med färskvatten på öarna och det vatten som kommer i kranarna är avsaltat kranvatten. Det bästa är att köpa dricksvatten på flaska. Kontrollera de vattenflaskor du köper så att de inte har öppnats. Det har förekommit att tomma vattenflaskor har blivit påfyllda.

El, telefon och internet

Elen är samma som i Sverige. Din mobiltelefon fungerar bäst på ön Sal, men annars är det begränsad täckning. Att ringa från Kap Verde är dyrt. Idag finns det offentliga telefonkort i varje stad och de kan köpas på hotell, restauranger och butiker. Man rekommenderar att inte ringa med mobiltelefon överhuvudtaget då kostnaden för roaming och att bara svara i telefonen är riktigt hög. På många av de stora hotellen har du tillgång till internetuppkoppling. Sedan finns det även internetcafeér i Santa Maria och priserna är ganska rimliga. Du rekommenderas att använda internetprogrammet Skype för samtal till utlandet.

Så mycket kostar det

En öl, 33 cl kostar ca 10 kr, en kopp kaffe kostar ca 10 kr, en lunch får du betala ca 40- 60 kr, en grillad hummer kostar ca 150 kr.

Försäkringsskydd

Man bör se till så att man har ett fullgott försäkringsskydd under hela sin vistelse på Kap Verde.

Säkerhet

Man bör tänka på att hålla koll på sina värdesaker så som pengar och kameror. Använd safetyboxen på hotellet för att vara på den säkra sidan. Bär inte med dig för stora summor pengar. Det kan vara bra att ha en fotostatkopia på sina pass och annan legitimation. Kriminalitet är ett växande bekymmer i och med turismens framväxt. Gatubarn har blivit anlitade för att stjäla. Man bör inte ge pengar till barn som går på gatan, tiggandet gör att många barn struntar i att gå i skolan. Gå inte ensam på öde områden så som tomma stränder eller ödsliga gränder. Var försiktig på nätterna.

Nödnummer: Polis 132, Brandkår 131, Sjukhus 130

Priser

Priserna går att jämföra med Europa. Hotellrummen kan variera från 40- 130 euro medan ett litet pensionat kostar mellan 20- 40 euro. Går man ut och äter på en fin restaurang kan priserna ligga runt 20 euro medan en liten lunch kan kosta ca 5 euro. Dryckerna kostar ca 1-2 euro.

Färjor

Mellan öarna kan man ta sig med färjor. Men alla färjor har inte några regelbundna tidtabeller. De som inte har några tidtabeller bör man be om information på plats. Om man sedan får en tidtabell får man vara beredd på att det kan bli förseningar på flera timmar till dagar. Vissa utav öarna har även inrikes flyg som också är ett bra alternativ. Färjan Armas Mar d´Canal går varje dag mellan Sao Vicente och Santo Antao. Det tar ca 60 minuter att resa däremellan. Denna färja är väldigt punktlig. Med snabbfärjan ”Kriola” kan du resa mellan Santiago, Fogo och Brava. Deras tidtabell kan man hitta på www.cvfastferry.com

Farliga djur

Det finns väldigt få farliga djur på Kap Verde. Men du bör dock se upp för skorpioner (cempe) eftersom att när de sticks känns det som ett getingstick.

Nationella helgdagar

1 Januari Nyårsafton
13 Januari Frihets och demokratidagen
20 Januari Nationella hjältedagen
1 Maj Labour day
5 Juli Nationella självständighetsdagen
15 Augusti Dagen our lady of grace
1 November Allhelgonadagen
25 December Julafton

Kap Verdianerna firar olika helgon med olika festivaler. Varje ö har sin egen tradition som inkluderar en procession, trummor och att man äter en speciell maträtt. Olika festivaler som hålls är:
Ash Wednesday Carnival som firas på alla öarna men framförallt på Sao Vicente och Sao Nicolau.
Aprils festival of Bandeira de Sao Filipe hålls på ön Fogo.
Maj/Junis tabanka fest föregås av festivalen av St. John och St. Antony på ön Santiago, Maio och speciellt på ön Brava.
Augustis Baia das Gatas musik festival lockar masor av öländare, turister och migranter till Sao Vicente för en hel vecka med musik, dans och mat.

Några Portugisiska ord

Ja/nej= sim/nao
God morgon= Bom dia
Goddag= boa tarde
Vad heter du?= Como te chamas?
Jag förstår inte= Nao compreendo
Hur mycket kostar det?= Quanto custa?

Räkna på portugisiska:
1=Um 6=Seis
2=Dois 7=Sete
3=Tres 8=Oito
4=Quatro 9=Nove
5=Cinco 10=Dez