Klimat och väder på Kap Verde

Fler och fler har börjat upptäcka det ganska okända landet Kap Verde. Inte konstigt att det har blivit så i och med de 350 soldagar om året som råder här. Åker du hit kan du alltså räkna med att få sol och behagligt klimat.

Klimattabell

klimat kap verde

Det är en riktigt härlig avslappnande miljö där alla bara tar det lugnt. Klimatet på Kap Verde hör till det semi-arida sahelzonen. Hela året är det sommar och varmt, men i och med att det ofta blåser en sval bris på de flesta öarna är klimatet lite mildare än på det afrikanska fastlandet.  Klimatet är uppdelad i två årstider då den torra perioden är från november till juli och den fuktiga och allra varmaste är från augusti till oktober. Under vintermånaderna kan man behöva en lite tunnare tröja eller jacka på kvällarna.

Åker du hit behöver du inte vara orolig för att din semester ska bli förstörd av regn, för det regnar nästan aldrig, men om det gör det är det framför allt under augusti – oktober. Med jämna mellanrum förekommer det dock torra, dammiga vindar som kallas ”harmattan”. För att skydda sig lite från dessa vindar bygger många kojor av solstolar. Vågorna kan bli höga i och med vindarna och många barn väljer då att bada i poolerna vid hotellen än att bada vid havet då. För surfare är det däremot ett riktigt paradis med dessa höga vågor. Om man inte vill surfa är de bästa månderna att besöka landet mellan april till oktober. Vattentemperaturen brukar  ligga mellan 20 – 25 grader och bara det är ju helt underbar. I augusti – oktober kan du få ungefär 28/29 grader i luften. I Januari- februari kan du ha runt  24 grader i luften. Om man väljer att göra en jämförelse med kanarieöarna som inte ligger så långt bort är det 4- 5 grader varmare på Kap Verde. Att åka till Kap Verde tar även mycket kortare tid än att åka till exempelvis Thailand där det också är varmt och skönt.

desert-496157

På Kap Verde förekommer det miljöproblem så som avskogningen vilket leder till jorderosion. Det förekommer även utrotningshotade fågel- och reptilarter, illegal borttagning av sand från stränderna och även överfiskning. Elektriciteten i landet kommer från fossila bränslen och även lite från några vindkraftverk. På öarna förekommer det även vulkaniska och seismiska aktiviteter. Naturtillgångarna är väldigt få i landet och det råder även brist på färskvatten. Det är viktigt att tänka på att man hushåller med vattnet när man besöker landet.